Sy av gjenbruksstoff

Gardiner? Som klær? Jo visst!

Captain von Trapp: Drapes?

Maria: They still have plenty of wear left. The children have been everywhere in them.

 Captain von Trapp: Do you mean to tell me that my children have been roaming about Salzburg dressed up in nothing but some old drapes?

Maria: Mmm-hmmm. And having a marvelous time!

(The Sound of Music)

Foto: the Sound of Music – Pinterest

Uforglemmelige (og hysteriske) øyeblikk. Hvem minnes vel ikke entusiasmen Fräulein Maria viser i møte med ypperlig materialvalg for klær – nemlig gardiner.  Har du ikke enda sett filmen, så har du mye å glede deg til. 

Noen bruktkupp seinere i 2020…

Men hva er det så med disse gardinene? Jo, i skikkelig Maria-ånd har jeg rett og slett selv testet ut å sy av blondegardiner som var et skikkelig bruktkupp på NLM Gjenbruk Kristiansand. Men jeg visste ikke helt hva jeg ville bruke dem til – inntil nå.

Jeg gjorde nemlig et annen bruktkupp på finn.no der jeg kom over den populære Ganni-blusen med svær krage. Jeg digger krager og retro-stil så denne sikret jeg meg for en god penge. Men den var dessverre litt kort i lengden og i ermene (cropped modell). Som en ikke spesielt «bar-mage-entusiast» fant jeg ut at skulle denne skjorta blir  brukt så måtte det noen justeringer til. Så hva gjør man da? Man syr om! For er det noe jeg har lang erfaring med så er det at dersom et plagg ikke passer så blir det heller ikke brukt. Og er det noe jeg vil vekk fra så er det bruk og kast-samfunn. De plaggene du har kan du gi nytt liv slik at du igjen vil ta dem på deg og bruke dem. Bare se her hvor enkelt, men kult du selv gir ei skjorte et helt nytt liv. (OK, må innrømme at jeg fikk noen gode tips/og litt starthjelp av min flinke mamma – takk).

Fra cropped til chic 

Her er blondegardiner klippet og tilpasses til ermene for å forlenge dem.
Ferdig montert ermforlengelse (brukte sømmen som allerede var på skjorteermet som utgangspunkt da jeg sydde på blondekanten.

Selve kanten rundt skjorta brukte jeg noe mer tid på. Her var det viktig å få sømmen oppå den andre sømmen som allerede var på oppleggskanten. Stykket var litt langt til å gå rundt og for å få den til å noenlunde følge innsnittene la jeg inn et legg bak på rumpa. Mer blonder her, men jeg syns det ble fint 🙂

Her er en del av bredden til en blondegardin sydd på skjorta i samme søm som opprinnelig oppleggskant.

Syns blondene var fine, men jeg vil nok mest gå for klassisk variant med skjorta oppi skjørt/bukse. Forskjellen nå er at jeg slipper å irritere meg over at skjorta sklir opp. Cropped-kanten ser lik ut, men denne gangen sitter skjorta på plass!

Før: cropped (og litt for kort) versjon

 

Før: T-skjorte under, så ja, denne er kort!
Etter: Gardiner har gitt skjorta (og bruksverdien) en helt ny dimensjon!
JA, endelig sklir ikke skjorta opp, og samtidig så vises kun cropped-versjonen når skjorta er oppi buksa/skjørt 🙂
Ta-daa!
Romantisk og chic, men likefullt enda klassisk når skjorta puttes oppi bukse/skjørt.

Håper du ble inspirert. Del gjerne dine ideer til omsøm og sy av gjenbruk ved å bruke #syavgjenbruk på instagram. Gøy å se om vi er flere som vil inspirere til å tenke nytt med brukte/gamle klær.

I have confidence in sunshine
I have confidence in rain
I have confidence that spring will come again
Besides, which you see
I have confidence in me

(the Sound of Music)

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *