Ta vare på

Kjærlighet i hvert sting

De har en tendens til å dukke opp. Små, sprikende, sjenerende hull. Ull er gull, så lenge det ikke er fullt av hull. Men hull betyr ikke at plagget er ødelagt. Nei, nå har du sjansen til å vise ulla litt ekstra omsorg. Noen uforstyrrede timer, en raus porsjon tålmodighet, sying, klipping og lapping senere – og jeg har forlenget levetiden til minstens ulldress og min Kari Traa ullongs. Sistnevnte har nå altså holdt i 5 år, og klarer en sesong til eller to før den kan leve videre som lapper for  forlenge levetiden til andre ullplagg. 

Lapping – mer enn bare en lapp

Jeg har aldri lappet ullplagg før, men dette ga mersmak. Både fordi man faktisk tar vare på ulla (som jo ikke er billig om du kjøper nytt) og blir bevisst på å ikke måtte kjøpe nytt, men heller gi plaggene et nytt liv, kanskje med en morsom figur. Når jeg ser plagg som er lappet så ser jeg ikke dårlig økonomi eller gjerrigknarker. I den lappen vet jeg (av egen erfaring) at det ligger timer og kjærlighet i hver lapp som er sydd. Er det ikke på tide å vise at lapping er    innafor. Både fordi lapping i seg selv betyr at man forlenger levetiden til plagg (gjenbruk) og ikke bidrar til å kjøpe unødvendig nytt (kjøpepress). Og dere, dette er lurt å introdusere for barn allerede når de er små for da vil de ikke stille spørsmål med det. 

Så hvordan gikk jeg fram?

Mitt lappetips

Jeg kom over ullapper på nøstebarn sine sider. De har vært utsolgt en stund for ullapper da de solgte mer enn forventet (kult!), men ser at de begynner å få inn lapper nå. 

Når du kjøper lapper fra Nøstebarn får du to lapper (per pakke), instruksjoner på ulike lappeteknikker og sjablonger, i tillegg til tips for å ta vare på ulla.

Virkelig verdt å teste ut! Lappene tover du i maskinen og jeg strøk dem etter de hadde tørka for at det både skulle bli lettere og finere lapping. 

Lapper, lappetips og sjablonger.

Kom i gang!

Jeg begynte med å tegne av en oval figur av sjablongarket på et matpapir. Jeg nålet papirlappen fast til ullappen og klippet ut to ovaler. 

En lapp blir til.

For å unngå at ulldressen skulle rakne opp mer sikret jeg hullene/slitasjeområdene med litt enkel søm på baksiden av plagget. Det hjelpet lite i en lapp dersom stoffet under rakner bort.

Sånn, da var det klart for lapping.
Nålet fast, nå er det bare å finne frem stoppenåla!

Jeg gikk for såkalte tungesting. De ser slik ut:

Tungesting – enkelt og dekorativt.

Fremgangsmåten fant jeg på lappetipsene til Nøstebarn. 

Lapping kan være en koselig kveldssyssel altså!

Og her er resultatet av 1 stk reparert ulldress:

Som ny, men nå isydd litt ekstra kjærlighet.

 

Lapping med frihånd

Så var det undertegnedes forsømte Kari Traa ullongs som trengte litt etterlengtet kjærlighet. Her ble det frihånd, men der jeg tok utgangspunkt i mønstearket i buksa.

Utgangspunktet:

Mer hull enn ullongs….

Her var nesten hele det ene låret et stort hull, så jeg sparte ikke på lappene her, kan du si. Og her ser du resultatet!

Har hatt den i 5 år, og nå klarer den jammen meg et par år til.
Et forsøk på å vise det ferdige resultatet på!

Ta vare på ulla

Lapping er både enkelt, viktig og smart. Vi lærer oss å ta bedre vare på de tingene vi har. Reparasjon er en trend jeg håper flere får øynene opp for. Og det finnes også andre varianter av reparasjon. Er du nysgjerrig på det? Da må du bare følge med her på bloggen.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *