Samfunn

Les deg rikere på en miljøvennlig måte

Jeg har alltid vært glad i å lese. Med årene har det dessverre blitt litt mindre tid til dette enn før, men å krype opp i gyngestolen med et deilig pledd, en varm tekopp og ei god bok er det lite som kan måle seg med.

To permer – mange timer med glede 

Bøker formidler både glede og kunnskap Da jeg var liten tilbrakte jeg mye tid på bibiliotek. Jeg vet ikke hvilke assosiasjoner og minner du har med bibliotek, men for meg var det alt annet enn kommunegrått, støvete og illeluktende. Turene hit var for meg spennende og berikende. Som barn var det stort å kunne velge ut akkurat de bøkene jeg ville lese. Hvilke eventyr jeg ville bli en del av, hvilke mennesker og karakterer jeg ville bli kjent med. Hvor jeg ville reise og hva jeg ville oppleve.  Forventinger, glede, magi.

Etter at jeg selv ble mamma har det blitt viktig for meg å videreformidle denne gleden til sønnen min – som for øvrig storkoser seg på biblioteket. Her i huset er det stas dersom lørdagsturen legges til biblioteket.

Biblioteket – et flott, miljøvennlig tilbud 

I Vennesla, hvor jeg bor, har vi et utrolig flott bibliotek. Det er kåret til et av de fineste i verden faktisk. Men jeg lurer på hvor mange som faktisk låner bøker der og ikke bare titter innom for kjasing og en kopp kaffe på Kaféen vegg i vegg. 

Er du i området så er det verdt å stikke innom Kulturhuset i Vennesla hvor dere finner biblioteket.

«Bøker krever trær, men de planter også nye, i sinn og i samfunn.

Bøker bidrar til en annen bærekraft.»

– Ingrid Ovedie Volden

Bøker – et miljøproblem?

Det er klart at bøker utifra et miljøaspekt har sine utfordringer. Og nettopp derfor er bibliotekene et helt uvurderlig konsept! Her slipper du bomkjøp og lagring av bøker du er ferdig med. Du kan låne de bøkene du vil, det er gratis og du slipper å kjøpe og lagre dem. Gjenbruk på sitt beste, spør du meg! 

Nå skal det sies at det også er verdifullt å eie gode bøker selv, men da kan man begrense til akkurat de bøkene som du virkelig finner gode slik som gode klassikere. For min egen del prøver jeg, så langt det lar seg gjøre, å kjøpe bøker brukt. Bruktmarkedet har mange fine og gode bøker, inkludert de du ikke nødvendigvis finner til salgs i bokhandlere i dag. Og skal du sikre deg en god klassiker? Da vil jeg anbefale å velge bøker som holder seg godt, gjerne de som er innbundet.

«Et hjem uten bøker er som et hus uten vinduer.»
– Horace Mann

 

For utenom Mummi, Byggmester Bob og Gråtass med flere lånte jeg med meg to bøker jeg tenker å dele litt inspirasjon fra. Titlene fanget interessen min, kan du si:

Gjenbrukbar Hverdag i et nøtteskall.

Når var sist du stakk hodet innom biblioteket? Det er en super lørdagsaktivitet både små og store. Hva venter du på?

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *