Synlig reparasjon

JA til synlig reparasjon!

Mending. Fiksing. Reparere. Sy om. Det er mange muligheter for å ta vare på både store og små plagg i klesskapet.

Men like mange muligheter så finnes x antall unnskyldninger for ikke å gjøre det. Har ikke tid. Gidder ikke. Billigere å kjøpe nytt. Gjort nytten sin. Passer ikke uansett. Ikke min stil lenger. Men innerst inne vet du at egentlig så krever det bare at du setter av litt tid. Og vet du hva? Å reparere er inn!

Kreativ uperfeksjonisme

Da jeg begynte å undersøke hva som finnes av ting til reparasjonsformål åpnet det seg en ny verden for meg. Enkle løsninger med varig og god effekt. Fiffige ting jeg ikke visste at jeg trengte (før jeg trengte dem). Er det ett sted kreativiten kan utfolde seg så er det innen reparasjoner. Og de skal se fiksa ut. Det gir plaggene et særpreg, noe helt unikt. 

Jeg husker at jeg tilfeldigvis kom over et innslag i Norge Rundt en gang der det var en ung kvinne som gjorde fantastiske kreasjoner ut av klesreparasjoner. Da jeg begynte med Gjenbrukbar Hverdag kom jeg på dette, og tenkte jeg måtte søke opp om det var noen tips til hvordan man gjorde det. Jeg heier på gründere, spesielt de som i tillegg klarer å lansere et helt konsept innen sin egen nisje som attpåtil er miljø- og fair trade- fremmende. Eva Kittelen bak My Visible Mend er en av disse flotte og inspirerende kvinnene som oppfordre til å synlig reparasjon. (NB! Innlegget er på ingen måte sponset). Fun fact: Eva var deltaker i sesong 2 av Symesterskapet på NRK ( for øvrig et program jeg vil anbefale alle søm-interesserte). Hun har også en egen Facebook-side for synlig reparasjon til inspirasjon og oppmerksomhet rundt nettopp synlig reparasjon. Se her.  Og ja – jeg ble inspirert til å fikse, og nå håper jeg du også blir det!

Kjekt å ha

Noen verktøy er også greie å ha for å fikse. Her ser du mine kjøpt på My visible mend.

Innhold: Nett til oppbevaring av reparasjonssaker. Brodersaks. Broderiramme. Maskehenter. Knapphullsstrikk. To stk stoppegarn fra Not another hat.

Broderiring og maskehenter har jeg til gode å få testa. De andre tingene er allerede blitt flittig brukt. Men til hva?

Quick fix

Har du barn i barnehage er du nok ikke ukjent med at strikken på utedressen ryker i det du drar den over skoen klar for barnehagen.

 

Kjent irritasjonsmoment?

Strikkene på utedresser varer ikke evig, og jeg har lagt merke til at disse plastreimene, som ofte følger med, i sær har en tendens til å bli litt porøse og dermed smuldre opp etterhvert. På My Visible Mend fant jeg knapphullsstrikk til min store glede. Så nå har utedress og regnbukser fått nye strikk og er klar for nye eventyr. 

Alt du trenger:

 • saks
 • knapphullsstrikk

Ta-daa!

1-2-3 og vipps, utedress klar til  bruk.

 

Kreativ reparasjon

Over til synlig reparasjon der målet er at reparasjonen skal vises. I disse korona-tider kjente jeg på at jeg ønsket å legge til en påminnelse om å holde ut, se mot lysere tider, leve i håpet om at normalen kommer tilbake en dag (gjerne snart!). Og da ble ideen å ta dette med som en dekorasjon på ullsokkene jeg måtte stoppe.

Stopping av ullsokker er en gammel måte for å forlenge levetiden til sokker. 

Du trenger:

 • stoppegarn /broderigarn (DMC)
 • stoppesopp
 • stoppenål
 • broderisaks

 

Fremgangsmåte (kortversjon)

 1. Sy enkle sting rundt hullet i sokken.
 2. Så syr du lange sting frem og tilbake vertikalt.
 3. Deretter vever du over og under disse trådene, slik som man vever bilder. 

 

Ferdig stoppet, klar for litt kreativitet.

 

Noen bruker kontrastfarger for å lage en effekt av reparasjonen, andre velger nøytralt. Her gikk jeg for en mellomting, nøytral stopping, men kreativ og iøynefallende pynt. Ja, det ble kanskje noe klumpete enn anbefalt, samtidig så får jeg påminnelsen om at våren er tiden for håp. En påminnelse som kanskje er spesielt viktig denne våren. 

Vår = Håp.

 

Stoppesokken har praktisk oppbevaring av stoppenål i skaftet. Den er kjøpt på finn.no av en treskjærer som håndlager disse. 

Garnet er fra Not Another Hat.  Det stilige med dette stoppegarnet er at det faktisk er laget av klær, eksempelvis sarier. Les mer på my visible mend

Gjenbrukbar hverdag på sitt beste. #myvisiblemend #mendingmatters

 

Hvorfor fikse klær?

 • sparer miljø 
 • sparer penger
 • oppfordrer til kreativitet
 • gir mestringsfølelse
 • tilfører verdi og varighet i plaggene
 • tar avstand fra bruk og kast-samfunnet

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *