Etisk mote

Mote til enhver pris?

Fast fashion. Genseren du MÅ ha. Skoene du ikke klarer deg uten. DETTE er årets mote.

Høres det kjent ut? Vi overlesses av tilbud, markedsføring, reklame og spam, non-stop.

Dette er fast fashion. Kvantitet over kvalitet.

Jeg velger slow fashion og det meste du finner i skapet mitt er enten gjenbrukt, kvalitet, hjemmesydd/hjemmestrikket, vintage eller reparert. Ull og bomull over akryl og polyester. Kvalitet over kvantitet.

Hvorfor? What’s in it for me? Nei, det er hele greia. Jeg beveger meg vekk fra «what’s in it for me?» til «what´s in it for us?». Fordi jeg ikke vil la meg styre av røde salgsplakater, heseblesende reklamer, underbetalte syersker og bidra til en av de største miljøverstingene – nemlig klesindustrien. 

Les mer om mer klær fra et miljøperspektiv på sidene til  Naturvernforbundet her.

Billige klær til en høy pris

Selv om klær er billig, er det en bakside av den prislappen, og den kostnaden er skyhøy for:

 • arbeiderne
 • miljøet
 • helsa
“Fashions have done more harm than revolutions.” ― Victor Hugo

Bli kjent med SLOW Fashion, det er det som er fremtiden:

 • etisk 
 • rettferdig 
 • klimavennlig mote

Etisk mote

Fikk du med deg #fashionrevolutionweek sist uke? Denne bevegelsen så dagens lys etter tragedien på Rana PLaza i Bangladesh 24.04.2013 der 1138 mennesker omkom etter at fabrikken de jobbet i kollapset. Etter denne tragedien begynte kampen om etisk mote for fullt. Les gjerne mer om dette på instagrammen til @fash_rev hvor fokus er på #whomademyclothes og #whatsinmyclothes?

Jeg tror mange godt kunne tenke seg mer etisk mote, og jeg tror mange heller ikke er klar over hvor uetisk fast fashion er. Som forbruker er nemlig ikke dette enkelt å bedømme selv når du står mellom klesstativene eller scroller nettbutikker. But change is coming. 

JA til åpenhet!

Endelig er «Åpenhetsloven» lagt frem som et lovforslag fra regjeringen til stortinget. Dette var en idé Fremtiden i våre hender har vært med på å fronte og kjempe for i en årrekke. Og lovforslaget kan bli vedtatt som lov i år! Les mer om åpenhetsloven her.

Dersom loven blir vedtatt vil det bety at:

 • vi får informasjon fra selskaper om arbeidsforhold til deres leverandører
 • forplikte næringlivet til å aktivt å jobbe for sikring av menneskerettigheter og dermed en mer etisk og rettferdig mote. (Kilde: framtiden.no)

Dette vil igjen betyr at flere har mulighet til å velge nettopp KVALITET over kvantitet. Etisk over uetisk. Rettferdig over urimelig.

Men hvor finner vi slike produsenter? Bli kjent med FAIR & SQUARE.

Fair & Square

I de tilfellene du trenger basisplagg, gå for kvalitet som varer og som i tillegg fremmer menneskerettigheter. Fair & Square ble startet nettopp for å være et motsvar til fast fashion, med mål om å endre tekstilbransjen. Målet er å få flere i arbeid og de bygger bedriftens utvikling og arbeidernes rettigheter på tilsvarende arbeidsmiljølov som vi kjenner her i Norge. 

F&S jobber også for følgende saker:

 • miljø
 • fullstendig åpenhet

Les mer her.

Et annet aspekt av det, som jeg syns er utrolig smart, er bl.a. å selge overskuddsstoff og feilproduserte plagg til en rimeligere pris.  På den måten unngår man at stoff kastes unødvendig. 

Fair & Square produserer også klær for Frøken Dianas Salonger og Klesarven. De samarbeider bl.a. med kjente artister som Trygve Skaug og Frida Ånnevik.

Her finner du basisplagg for hele familien! 

Tenk nytt!

Vi er lært opp til å bli eksperter på tilbud, men jeg vil utfordre deg på å omstille hjernen din. I stedet for å tenke «plagg til best pris», tenk «plagg til best kvalitet». 

Hvorfor? Jo, kvalitet varer lenger og du slipper å måtte bytte ut plaggene så ofte (bra for miljøet). I tillegg anerkjenner du at å sy faktisk er et hardt arbeid og bør derfor innebære at arbeiderne har en anstendig lønn (menneskerettigheter og rettferdig mote). Jeg har selv begynt å sy på hobbybasis, og er det noe som krever tid og nøyaktighet så er det søm! For min del fikk jeg en helt annen respekt for dette yrket etter at jeg selv fikk erfaring med å sy. 

En meningsfylt bestilling

I vår innså jeg at jeg trengte noen nye basisplagg. Og hvorfor ikke benytte dette som en anledning til å kjøpe etisk og rettferdig mote av god kvalitet. Jeg hadde tidligere lest om Fair & Square, men ikke hatt noen behov for å bestille noe, før nå. 

En liten uke senere og to hvite basisplagg dumpet nedi postkassa i miljøvennlig emballasje. Dette er hva jeg bestilte:

 • en bleket hvit t-skjorte
 • en ubleket hvit singlet
Sjekk innpakningen!
I bestillingen følger faktisk bilde og informasjon om hvem som har sydd tøyet ditt samt informasjon om Fair & Square.

Min vurdering

Stoffet er utrolig myk og behagelig bambus. Singleten kjøpte jeg i vanlig lengde, den kan også fås i en lengre lengde. Jeg syns min fungerte veldig godt til skjørt og bukser med høyt liv. Dersom du liker å ha singlet utenpå buksa vil du muligens foretrekke den som er hakket lenger. 

T-skjorta er min nye favoritt! Passer til alt og veldig god på. Her syns jeg lengden også er perfekt. 

Favoritt-skjorta fra Fair & Square i bleket hvit.

Kult, ikke sant?

Legg merke til de to siste merknadene: tenk hvis flere kunne tenkt slik?

Jeg kommer definitivt til å kjøpe basisplaggene mine hos Fair & Square fremover fordi:

 • jeg er med på å fremme etisk og rettferdig mote
 • arbeiderne har gode arbeidsvilkår
 • klærne holder høy kvalitet, som igjen betyr at jeg kan ha dem lenger enn billigere og dårligere basisplagg
 • jeg støtter en bedrift som jobber for miljø, åpenhet og menneskrettigheter. 

What’s not to like? Jeg er stolt ambassadør for Fair & Square (NB! innlegget er ikke sponset).

Man blir rett og slett veldig glad når et kjøp kan bidra til positive ringvirkninger!

To favoritter: Dongeriskjorta er gjenbruk etter min mor, T-skjorta er fra Fair & Square.

Dersom du eller noen du er glad i trenger basisplagg: ta et standpunkt og går for etisk og rettferdig mote. Slow fashion på sitt beste. Vinn-vinn.

3 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *