Nyttig, artig og viktig

Her følger lenker til noen av mine inspirasjonskilder i en gjenbrukbar hverdag. 

Bli inspirert!

Framtiden i våre hender

Framtiden i våre hender jobber for etisk og miljøvennlig forbruk. Her finnes det mye interessant forskning gjort lesevennlig og konkret bl.a. innen etisk klesindustri. Her er mye å lære. Visste du for eksempel at 1 jeansbukse har et klimafotavtrykk på over 30 kg karbondioksid? (se her)

Folkeopplysningen

NRK-serien der Andreas Wahl undersøker nye tema hvor det er stort sprik mellom det folk tror og det forskningen kan fortelle oss. Her presenteres temaets mange ulike vinklinger og meninger for å oppklare, bekrefte eller avkrefte det vi tror og det forskning faktisk kan dokumentere. Nyttig og lærerikt!

Beeorganic

Beeorganic.no er en økologisk og bærekraftig nettbutikk med miljøvennlige alternativer til plast. Her finner du utrolig mange gode alternativer til plast, og mye annet fint som du ikke du visste at du trengte. De holder til i Rigedalen i Kristiansand, så her snakker vi fremming av lokal handel.

Kollektivet

Om du er lokal eller tilreisende – legg turen innom Kollektivet i Markensgt. Kristiansand. For lokale som ikke har vært der før så holder Kollektivet til der Rio Pizza holdt til før (ned i kjelleren v/siden av Ark bokhandel). Her finner du vintage klær, produkter fra lokale kunstnere/ småbedrifter og mange gode, plastfrie alternativer. Unwrapped, en av ustillerne har gjort det mulig å medbringe et norgesglass eller en gjenbrukspose og fylle opp med løsvekt av krydder, nøtter eller korn – sjarmerende og genialt. Her blir gjenbruk en opplevelse rett og slett!

Fair and square

Fair & Square går inn for å endre tekstilbransjen og vise at man kan produsere klær med god kvalitet på rettferdig vis. De samarbeider også med artistene Trygve Skaug og Frida Ånnevik og Dianas salonger i Oslo. Klærne deres, klassisk tidløse basisklær, er etisk produsert på fabrikker i Kina og Romania der både produksjon og arbeidsmiljø er tilnærmet norsk arbeidsmiljølov. Noe som jeg syns er virkelig stilig og som virkelig utklasser retusjering innen reklame er at de bruker normale, folk, ja, faktisk, seg selv, som modeller for klærne. Ja til mangfold og ulikheter – nei til retusjering og vrangforestillinger.

Fæbrik

Hvis du liker gjenbruk og kunne tenke deg å sy av nettopp gjenbruksstoffer, da kan denne siden gi mye inspirasjon. Fæbrik består av Jenny Skavlan, Ingrid Vik Lysne, Ingrid Bergtun og Mari Nordén. De selger billige og egenproduserte PDF-mønstre og viser deg steg for steg hvordan du bruker disse og kan skape dine helt enkle – og veldig flotte – plagg. Her kan du lære å sy kjoler og krager av duker, veske av sengeteppe eller sy om plagg du allerede har. Sjekk ut instagramkontoen for mer inspirasjon.

Green Bonanza

Det er ikke akkurat breaking news at vi trenger å spise mer grønt og mindre kjøtt, både av hensyn til oss selv og planeten. Er du som meg, så går du kanskje litt lei den vanlige grønne salaten og den ihjelkokte grønnsaksmixen fra frysedisken på dagligvaren? Jeg fikk boka Grønn Bonanza til bursdagen min noen år tilbake – og den har gitt meg mye inspirasjon til nettopp å få inn litt mer grønt i måltidene. Hos oss har vi innført 1- 2 mettende grønnsaksmiddager i uka. Det kan være alt fra supper til grønnsaksgryter m.m. Green Bonanza med Mia Frogner gir deg gode, enkle oppskrifter der du ikke trenger å bli verken det ene eller andre -ganer for å få i deg med mer grønt på en smakfull og god måte. Hennes visjon er en større bevissthet rundt hva og hvorfor vi spiser det vi gjør samt opphavet til det vi spiser. 

Spis opp maten

Enkelt og greit – eller er det egentlig så enkelt? Tanken er vel at det er jo så greit med de restene for da slipper man å lage ny middag en annen dag. Men så blir det gjerne med tanken og maten blir liggende – helt til den er så for gammel og nærmest vandrer ut av kjøleskapet på egenhånd. Oh yes, vi har vel alle vært der.  Så hvordan spise opp disse restene da? Spis opp maten er rett og slett en «folkebevegelse» for å få nordmenn til å spise opp restematen – for det er et faktum at vi kaster skammelig mye mat! Her får du triks til hvordan du vurdere om maten er spiselig og tips til tilberedning av rester eller varer som har utgått på dato. La meg i samme stund tipse om denne serien, Matsjokket. Dette er virkelig en vekker. Miniserien der kjendiser skal avdekke hvor mye mat som kastes her til lands. Skremmende, rett og slett. 

Til stede mat & mer

Er du opptatt av å handle/spise sunnere og samtidig støtte opp om Fairtrade og lokale aktører? Da bør du ta en matbit hos Til stede mat & mer i Markensgt. Kristiansand. Sommerstid kan man sitte på taket – uforstyrret, midt i Markensgt – med utsikt over byen.  Jeg blir stadig overrasket over hvor mange sørlendinger, flesteparten kristiansandere, som ikke kjenner til denne plassen. Er du lokal så ligger den rett ved siden av Burger King og Kiwi. Her snakker vi bærekraftig, ren, raw, økologisk og vegansk mat. Man kan også kjøpe faitrade-produkter der. Spis med god samvittighet!