Saft suse!
Jeg husker jeg likte meg så godt der, i hagen til farmor og farfar. Late, varme og uskyldige sommerdager. Blant bærbuskene i blått og rødt trivdes jeg spesielt godt. Å få fylle en neve med selvplukka bær – det var stas for en lyslugga sørlandsjente. En barndomsglede jeg gjenopplever gjennom sønnen min, i sin iver på jakt etter «iips».
Dette er altså min kjære farmors oppskrift på rå ripssaft. Les videre og lær deg å lage nydelig ripssaft – det er lettere enn du tror!
FARMORS RÅ RIPSSAFT
- 6 l bær stampes
- 3 l vann
- Står 3-4 timer og siles
- 4 kg sukker røres i saften til det er smeltet eller ca 2 t (altså at det ikke ligger sukker igjen i bunnen av bollen).
Helles på melkekartong e.l. og fryses.

Utstyr: boller til safting. Søppel til ripsavfallet. Saftstil med silduk. Tips til silduk lenger nede.
Noen nyttige erfaringer:
Rensing: Bær som skal saftes behøver ikke renses like nøye som til syltetøy. Likevel skylte jeg dem godt og renset ut det verste av dårlige bær, blader og stilker.
Tid: Bær er tidkrevende, men det er så verdt det. Likevel, er du som meg og tenker å gjøre det på kvelden, men blir avbrutt av tannpuss og leggetider, så kan du fint la blandingen stå over natta og ta resten av stegene etter frokost dagen etter. Det gjorde jeg – og det gikk helt fint.
Sukkermengde: For å begrense litt av sukkerinnholdet og for å tilføre med syrlighet, brukte jeg «bare» 3,6 kg sukker for mer syrlighet.
Nedfrysing: Bruk det du har! Jeg silte på reine juiceflasker vi hadde stående.
Tips: Har du ingen sileduk, lag en! Jeg ble tipset av min mor og brukte bleiestoff (type gasklut). Tilpasset til saftsilen, brettet den i to, klippet til og sydde rundt slik at det bare var åpning øverst. Klikket et hull i hvert hjørne for å tre den på saftsila (du vil ikke at den sileduken detter av saftsila). Vips, gjenbruk med nytteverdi!
Etter at bærene er most og stått lenge nok, bruk ei øse og ha litt og litt ripsmos i sileduken. Klem ut saft (god styrketrening). Ta avfallet som er igjen i duken over i søppel med en annen øse. Gjenta til det er tomt.

Ta-daa! Nå gjenstår bare sukker og venting før den deilige safta kan siles på flasker.
