Nyt naturens goder

Skogens superbær er her – løp og plukk!

Er det noe jeg virkelig unngår å kjøpe i butikken (hvis jeg kan), så er det bær og syltetøy! Jeg vil helst plukke bæra og lage syltetøyet selv. Men de siste somrene har det dessverre ikke bugnet av blåkledde tuer i skauen. Den ene sommeren ble de fritert av varmen, og sommeren etter var de fortsatt på restitusjonsnivå. I år, derimot, er det jo marineblått så fort du beveger deg ut i en grøftekant! Da måtte det sikres et stort lager av skogens superbær.

Sterk farge – sunnhetstegn?

Du har kanskje hørt at sterk farge på bær betyr at de er sunne? Dette kommer av at de inneholder polyfenoler slik som antocyaner, som på vanlig norsk betyr at de er proppa med rike og kraftige antioksidanter. Det er disse såkalt antocyanerne som gir bæra deres naturlige farge, og her troner blåbær hele bærsulamitten med høyest innhold antioksidanter. Skogsblåbær er også sunnere enn hageblåbær fordi skogsblåbærene har farge i hele bæret, ikke bare i skallet. Les mer om hvorfor bær er sunne her. Og spør du meg smaker disse også tusen ganger bedre.

Så hva inneholder blåbær? I følge frukt.no rommer blåbær, tross sin nette størrelse, gode kilder til viktige vitaminer. Bare se her:

Blåbær inneholder:

  • Vitamin E
  • Vitamin C
  • Folat
  • Kostfiber

Ved inntak av 100 g blåbær oppnår du følgende: Blåbær beskytter mot stress (Vitamin E). Booster immunsystemet og økt jernopptak (Vitamin C). Bidrar til å øke overskudd og energi (folat). Sunt for fordøyelsen (kostfiber). Kilde: frukt.no

Noen vil også ha det til at blåbær reduserer risikoen for kreft, men dette er noe omdiskutert. Uansett er det mange helsegevinster å spise blåbær. I tillegg smaker de jo innmari godt! Og plukker du dem selv i skog og mark får du en tur med på kjøpet. What’s not to like?

Reduser matsvinn ved å plukke blåbær i skogen. Alt du trenger er ei bøtte og en blåbærpeller. Brett opp ermene og på med støvler.  Gratis bær, frisk luft, en pust i bakken  – godt for kropp og sjel. Blå fingre hører med til denne aktiviteten.

Tips til hva du kan gjøre med blåbær:

  • Fryse hele bær til paier, muffins etc (ca 0,5 l bær til en pai)
  • Lage kokt syltetøy 8jeg bruker oppskriften fra frysepulver-posene)
  • Lage rå blåbærsaft
Her er frysen stappa av reine bær, syltetøy og rå saft (sistnevnte fra min mor). 
 
Noen timer og 6,5 kg bær seinere. 11 glass med syltetøy og 8 poser reine bær. 
 
 
 
 
 

 

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *