Sy av gjenbruksstoff

Sy gjenbrukbare bomullspads av stoffrester

Du tenker kanskje ikke over den. Den har jo liksom vært fast inventar på baderomshylla siden tenårene, ja, kanskje før det, hva vet jeg. Hengende i en plastpose, strødd utover toalettmappa eller sirlig lagt i en pyntekrukke på badet. Den ser jo så uskyldig ut, men et langt liv er den ikke prisgitt – bomullspadsen.

 

Gjenbruk forutsetter tilgjengelighet

For noen år siden gikk jeg til innkjøp av gjenbrukbare bomullspads hos Beeorganics.(For ordens skyld: dette er ikke et sponset innlegg). De funket bra de og når de var ferdig brukt var det bare å hive alle padsene i den medfølgende vaskeposen i maskinen. Problemet var bare det at 10 stk bomullspads, de bruker du raskt opp dersom du bruker dem daglig som sminkepads og til ansiktsrens. Det endte opp med at jeg da plutselig stod uten verken kjøpepads eller gjenbrukbare bomullspads. Og siden maskinen ikke var full satt jeg ikke på en håndklevask med vaskeposen oppi. Jeg treiv heller med meg en ny pose kjøpepads på neste handlerunde. Så hva skal til for at man velger gjenbruk?

Jeg tror det handler om at man må ha det tilgjengelig. Står du der plutselig uten noen ting, da blir du gjerne litt desperat og da er det ikke akkurat den rasjonelle siden som kommer til syne. For å unngå å havne i den situasjonen tenkte jeg at i dag skal jeg for alvor gjøre noe med det – jeg skal bruke gjenbruksstoffer til å sy egne, gjenbrukbare bomullspads.

Sy gjenbrukbare bomullspads

Oppskriften jeg tok utgangspunkt i var «Sminkepads» fra inspirasjonsboka Sy med Ingrid og Ingrid.

Du trenger:

  • symaskin og sytilbehør
  • gjenbruksstoffer (eks håndklær og jersey/bomullsrester)
  • et glass
  • blyant/kritt
  • matpapir
  • saks
1. Finn stoffer du ønsker å bruke. Jeg brukte et gammelt håndhånkle og noen jerseyrester. Kanskje har du ei gammel T-skjorte eller en singlet som kan leve videre som gjenbrukbare bomullspads?

2. Finn et glass som har den diameteren du ønsker bomullspadsen skal ha. Sett glasset på matpapiret opp/ned og tegn rundt glasset. Klipp ut malen. 

3. Legg malen på stoffrestene og tegn rundt. Jeg hadde lyse stoffer så jeg fant ut at en blyant funket bedre enn kritt, for min del. Tips: Har du nok stoffrester, legg stoffet dobbelt og nål fast. Da går det dobbelt så fort å tegne opp/klippe ut.

4. Klipp ut alle bitene. Match en bit av hvert stoff der baksidene på stoffene ligger mot hverandre. Fest dem med en nål. 

 

5. Sy overlocksøm (hvis du har overlock) eller sikksakk-søm rundt bomullspadsen. Jeg brukte de forhåndsdefinerte innstillingene på maskinen min (Janome). Prøv deg gjerne frem med stinglengde på en prøvelapp. Ellers tenker jeg at det ikke er så farlig om sømmen er litt svingstang til dette formålet – det viktigste er at du får festet stoffene godt til hverandre.

Når alle bomullspadsene er sydd kan du for eksempel oppbevare dem i et norgesglass e.l. Disse pynter garantert mer opp på badet enn kjøpepadsene!

Ta-da! Gjenbrukbare bomullspads sydd av stoffrester og gamle håndklær. Reuse og reduce i samme vendinga! Det kaller jeg vinn-vinn.

 

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *