Ta vare på

Ta vare på ulla di!

Bea, bea lábbážan
lea go ullu dus?
(Bæ, bæ lille lam, har du noe ull?)

Nei, jeg kan dessverre ikke nordsamisk, men det har til gjengjeld guttungen på 2,5 år fått smaken på i barnehagen. Og i dag vil jeg snakke om, nettopp – ULL!

Foto: Pixabay

Ull er gull

Jeg ELSKER ull! Ullsokker og ullgensere brukes året rundt. Hvorfor ull?

 • Ull er slitesterkt
 • Ull er selvrensende og bakteriehemmende
 • Ull trenger sjeldent strykes
 • Ull puster godt
 • Ull varmer
 • Ull er flammehemmende
 • Ull trekker til seg fuktighet (vannavvisende)
 • Ull er temperaturregulerende
 • Ull er naturlig

Les mer på pierrerobbert.no

Men så er det en ting som irriterer meg grenseløst med ull av god kvalitet – de hersens nuppene. Så hvis ulla er av god kvalitet (man betaler jo mye for ull), hva er det da som forårsaker disse nuppene?

Nupper er naturlig

Nupper er ikke ensbetydende med dårlig kvalitet. Siden ull består av naturlige fibre vil disse fibrene nuppe seg ved friksjon ved at de løsner fra tråden sin. Du har kanskje lagt merke til at nupper har en tendens til spesielt å oppstå på ermer og under armhulene? Det skyldes rett og slett at nettopp disse områdene er mye i bevegelse slik at det blir mer friksjon og nuppene vil da øke i disse områdene på plagget. Det er imidlertid forskjell på hvor mye ulike ullplagg vil nuppe. Eksempelvis vil merinoull nuppe mindre fordi merinoull består av lange hår/fibre. (Merinoull er  for øvrig også noe av det dyreste og mest kløvennlige du får kjøpt innen ull).

Lillelam gir noen grunner til hvorfor nupper oppstår:

 • svevestøv kan bidra
 • om plagget har ligget vått over lengre tid (husk færre plagg i vaskemaskinen ved ullvask for å unngå friksjon)
 • Er man varmblodig kan dette bidra til nupper
 • Løs strikkefasthet eller løst spunnet garn

Les mer på lillelam.no

Hvordan bli kvitt nuppene?

Kanskje kjenner du deg igjen i at favorittgenseren din som tidligere var førstevalget nå ligger innerst i skapet, rett og slett fordi den ser slitt og gammel pga nupper? Jeg har i alle fall hatt det sånn og kviet meg for å dra genseren lenger ut på tur enn hjemmekontortilværelsen. Men så kom jeg endelig over noe genialt, som i alle fall var en gamechanger for meg!

Løsningen

Etter å ha plukket uante mengder nupper for hånd på ullplagg i årevis (noe som i seg selv er en tidkrevende og ikke spesielt resultatbelønnende prosess), har jeg endelig kommet over noe langt smartere! Nei, det er ikke en nuppemaskin til flere tusen kroner. Disse har jeg forresten lest at man bør være forsiktige med da de kan gjøre vondt verre hvis du ikke er forsiktig med trykket (kan lage hull).

Nei, det jeg har kommet over er så billig og enkelt at det nesten er utrolig at det fungerer. Jeg snakker om noe så banalt som en ULLKAM! Dette er en kam, men med et slags barberblad slik at når du drar det over plagget (du velger selv trykk og hyppighet) løsner nuppene og du drar dem ut uten å ødelegge plagget. Bare gre plagget og nupper og løse hår forsvinner på 1-2-3.

Dette er vidunderet. Fulgte også med gratis maskemarkører til strikkeprosjekt 🙂

Jeg kjøpte min fra lykkelig handel og ja, det har jammen blitt en lykkeligere tilværelse for gamle ullgensere i undertegnedes klesskap. (NB! Innlegget er ikke sponset).

Jeg har troa på at dersom man fjerner nupper effektivt og skånsomt så oppnår man to ting: man forlenger levetiden til et plagg og man fjerner  behovet for å måtte kjøpe et nytt plagg (siden det gamle ikke ser gammelt ut lenger).

Resultat

Her ser du før og etter på min Samsøe Samsøe-genser (kjøpt brukt på Tise):

Før: Genseren var enda verre i virkeligheten. DEKKET av nupper.
Underveis: høyresiden begynner å bli nuppefri.
Etter: genseren er så god som ny!
Sjekk den «hårballen!»
Lykkelig over å ha kommet over denne kammen!

Du finner slike kammer i mange varianter. Selv ønsket jeg en i tre (for å unngå nok en plastting) og syns det var fint å samtidig kunne støtte en norsk butikk, nærmere lokalisert på Vikevåg i Rennesøy. Ullkammen min kom i en praktisk bomullspose med den viktige påminnelsen om å «ta vare på ulla di». Og nå vet du jo hvordan du kan gjøre nettopp det!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *