Spis opp

Tørt brød? Ikke kast det!

Har vi ikke alle vært der? Brødet som ble glemt i brødboksen og som skrumpet inn mer og mer til det ble en stor og kompakt skorpe. #Denfølelsen. Men når du kommer dit, hva gjør du da, kaster du brødet? Ikke gjør det! Det finnes så mye godt man kan lage av tørt brød. Nysgjerrig? Jeg skal gi deg noen tips, men først litt tørr og guffen fakta:

104 millioner 

Dette er antall brød som kastes i Norge ila 1 år. 104 millioner brød. Kastes. I Norge. På 1 år. Smak litt på den. Her snakker vi gårsdagens brød i butikker (39 millioner brød til dyrefòr) og de gjenglemte brødene i husholdningen (65 millioner brød) landet rundt. I følge statistikken kaster du og jeg 9,3 brød hver i året. Altså nesten 10 brød går i søpla. Kilde: NRK Matsjokket. 

Anbefaler å se NRK Matsjokket for en aldri så liten (og hårreisende) reality check. Vi må slutte å kaste så mye mat! Her har vi noe å lære av den eldre garde. Under og etter krigen hadde nøden satt sitt preg på hvermansen, naturlig nok, og man måtte ta vare på det man hadde av mat og andre forsyninger. Da gjaldt det å spise opp maten, forsyne seg med måte og frastå fra grådighet. Sløsing var uhørt. Hva skjedde så? Tidene bedret seg, vi fikk større økonomisk frihet og samfunnet endret seg mer og mer til et bruk og kast-samfunn. Jeg syns det er forferdelig bare tanken på at så mye god mat går til spille, og så vet man at store deler av verden lever under fattigdomsgrensa. Og det skjer i 2020. Vi må vekk fra grådighet og overflod og spise mer fornuftig, og spise opp!

Trenger du litt inspirasjon, kan du kikke her for tips til å få barn til å spise opp mat. Og på sidene til Opplysningskontoret for Brød og korn.

Hos oss prøver vi å variere med et par grønnsaksmiddager i uka både med hensyn til miljø og til helsa. I går ble det tomatsuppe med godt tilbehør, deriblant brødkrutonger laget av gammelt brød. Både godt og smart. Lyst til å prøve? Her får du oppskriften:

Brødkrutonger med urter og krydder:

Jeg tok utgangspunkt i oppskriften til Opplysingskontoret for brød og korn her.

 

Du trenger:
  • 560 g tørt brød
  • 9 ss olivenolke
  • 3 ts havsalt (gjerne mindre, spesielt hvis du har små barn)
  • 3 ts tørket oregano
  • 3 ss rosmarin

Fjern skorper og kutt opp brødet i små terninger. Fordel utover et bakepapirkledd bakebrett. Unngå at terningene ligger oppå hverandre. 

Dryss krydderbladningen over brødbitene. Dette er min egen vri. Jeg syns rett og slett at det ble vanskelig å fordele krydderblandingen jevnt på alle brødbitene i en bolle siden de suger til seg oljen svært fort. Stek midt i ovnen på 180 grader i ca 15 minutter.
 
Avkjøles og has over på glass. Jeg brukte et Norgesglass og et syltetøyglass. Holdbarhet: ca 1 mnd.
 Deilig tilbehør til supper og salater! Kos deg med god samvitighet!
 

 

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *